Szukaj na tym blogu

środa, 1 czerwca 2011

Kluski Lei Linster w sosie smietanowo boczkowym

Kluski lane każdy zna ale jakoś nie zawsze udaje się ciasto na nie. Czasami rozlewają się w rosole, jak tak mam (miałam). Ale ten przepis na kluski jest rewelacyjny!! Mam przepis który jest daniem regionalnym w Saarlandzie i nie wiem dlaczego ale ja je nazywam ochajtane tzn. z ziemniakami co jest nie musowe.

Składniki na 4 osoby:przepis na kluski
500g maki,6 jajek , 200ml mleka, 20g masła, 2 kromki białego pieczywa, 1 łyżka kwaśnej śmietany, sol


                                       Przepis na sos
4 plasterki chudego boczku,100ml słodkiej śmietany,sol, pieprz, odrobina oleju
opcjonalnie :szczypiorek
Przygotowanie klusek:make,jajka,100ml mleko,sol i roztopione masło wymieszać.
Chleb namoczyć w reszcie mleka odcisnąć i dodać do ciasta oraz śmietanę.Wszystko wymieszać na gładkie ciasto.Na patelni usmażyć uprzednio pokrojony w kostkę boczek , zalać śmietana , chwile zagotować, przyprawić sola i pieprzem.Na gotującą , osolona wodę nakładać kluski łyżką. Kluski wyłożyć do miski , polać sosem i posypać szczypiorkiem.
 

3 komentarze:

  1. fantastyczna nazwa i dobry przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. na prawde smaczne gotuje te danie dosc czesto poniewaz jest latwe, szybkie i nie drogie:)....... dzieki:) i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń