Jak widać moim tematem nadal jest Tim Mälzer niemiecki kucharz. Dodam ze bardzo znany.
Przepis jest bardzo łatwy nawet laik może to ugotować.
Składniki na 4 porcje: 300-400g makaronu spaghetti,100g parmezanu,100g wędzonego boczku lub bekonu a najlepiej Pancetty ( zawijany boczek włoski) , 1 -2 cebule,2 jajka , natkę pietruszki, bazylia,sol , pieprz, oliwa z oliwek ( ewentualnie olej), ok kubek wody z ugotowanego makaronu oraz jak kto lubi można dodać jeszcze czosnek .
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. W tym czasie zetrzeć ser , dodać 2 jajka i roztrzepać trzepaczka. Cebule, boczek i ewentualnie czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie przyprawić do smaku pieprzem i odrobina soli ponieważ boczek jest już słonawy. Podsmażoną cebulkę dać do głębokiej misy. Makaron odcedzić ale przed odebrać wody z garnka ok. 1 kubek. Ugotowany makaron wrzucamy do misy z cebula i boczkiem, posypujemy natka wlewamy mieszankę jajeczno-serowa i energicznie mieszamy.Jeżeli makaron będzie zbyt suchy dodać wody z kubka . Posypać bazylia i polać po wierzchu odrobina oliwy z oliwek.
Uwaga: Makaronu nie odcedzać oraz uważać żeby nie przypalić czosnku bo będzie gorzki.
Pyszności:)
OdpowiedzUsuń