Szukaj na tym blogu

sobota, 12 lutego 2011

Spaghetti all ' aglio olio peperoncino

Przepis na szybki obiad.
Składniki na 3-4 porcje:ok. 400g makaronu spaghetti, sol,1-2 papryczki chili( zależy jaka lubicie ostre),3-4 ząbki czosnku,6-8 łyżek oliwy z oliwek, natka pietruszki, ser parmezan ( starty).

Przygotowanie:Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.Czosnek obrać i pokroić w plasterki, chili pokroić w drobna kostkę( jeżeli nie chcemy żeby było zbyt ostre oczyścić chili z pestek).Patelnie rozgrzać wlać oliwę, dodać czosnek oraz papryczkę. Podsmażyć na zloty kolor,dodać ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Posypać posiekana natka oraz parmezanem, doprawić sola.

Uwaga!! Nie przypalić czosnku bo będzie gorzki. 
Przepis mam z tv znanej kucharki Corneli Poletto. 

3 komentarze:

  1. Kolejna pyszna potrawa:) Wygląda świetnie:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez uwielbiam makarony :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że nie tylko ja jestem amatorem włoskich smaków :-) Twoje spaghetti wygląda pysznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń