Ten przepis sama wymyśliłam bo nie wiedziałam co zrobić z reszta brukwi a szkoda wyrzucić!!
Kolor nie jest zachwycając ale myślę ze smak się liczy!!
Składniki: 300-400g brukwi, 1-2 marchewki, 1 cebulka,1/2 pora, 3-4 ziemniaczki zależy od wielkości,ok 600-700ml bulionu mięsnego,olej, ok 1 łyżki sosu sojowego,1 łyżeczka startego imbiru,1 ząbek czosnku (wyciśnięty lub starty), 3 listki laurowe,curry,kolendra,pieprz cayenne, kurkuma,pieprz, szczypta soli, majeranek.
Śmietanę słodką Rama do gotowania( z czosnkiem i balsamico) lub mleko kokosowe.
Warzywa pokroić w kostkę(oczywiście przedtem obrać i umyć ). Cebule obrać , pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i wrzucić cebule i podsmażyć. Dodać resztę warzyw,imbir i listki laurowe,chwile dusić. Zalać bulionem i sosem sojowym. Gotować wszystko pod przykryciem do miękkości. Przyprawić przyprawami do smaku. Z miksować blenderem. Dolać śmietanę lub mleko kokosowe. Jeżeli zupa będzie za gęsta dolać wody przegotowanej. Ta zupkę można jeść również nie miksowana.
ładne deco zupy :)
OdpowiedzUsuńdzieki:D
OdpowiedzUsuń