Szukaj na tym blogu

środa, 12 października 2011

Ciasto z kremem mascarpone

Składniki:

- 3 jajka
- szczypta soli
- 150g+2 łyżki cukru
- 2 paczki cukru waniliowego
- 100g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik malin 370ml
- 1 łyżka skrobi
- 5 płatków żelatyny
- 250g mascarpone
- 200g Filadelfii
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 300ml śmietany 30%
Przygotowanie:
jajka oddzielić, białka ubić z sola dodając po trochę 75g cukru i 1 paczkę cukru waniliowego.Dodać żółtka , przesiana make i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Tortownice(26) wylozyc papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać 2 łyżkami cukru. Piec w 175°C 15-20 minut. Odstawić ciasto do wystygnięcia.Maliny odcedzić i i wraz z 150ml soku zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć mus przez sitko do garnka i zagotować. 2 łyżki soku z malin wymieszać z łyżka skrobi i wlać do musu. Chwile zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ser mascarpone, filadelfie, sok z cytryny , cukier oraz cukier waniliowy wymieszać ( ja robię to mikserem). Żelatynę wycisnąć rozpuścić i wymieszać z 4 łyżkami masy serowej a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać. 300ml śmietany ubić i delikatnie wymieszać z masa serowa.
Ciasto przekroić na pol , spod włożyć do tortownicy i wysmarować kremem mascarpone następnie robić kleksy wystudzonym musem malinowym i marmurowac widelcem. Położyć górną część ciasta. W stawić do lodówki na minimum 6h.
Ciasto można udekorować cukrem pudrem, bita śmietaną i świeżymi malinami w ten sposób przerodzi się w piękny torcik.
U mnie na fotce posypany jedynie cukrem pudrem.

3 komentarze: