Uwielbiam kuchnie azjatycka. Przepis wymyśliłam sama i smakuje mojej całej rodzince.
Składniki na 4 osoby: ok.400g piersi z kurczaka , 1 cukinia,2 marchewki,1 papryka czerwona , 1 duza cebula, 2 ząbki czosnku , ok. 3 łyżek skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej, imbir plasterek ok 2 cm ( lub suszony), przyprawa chili, cayenne pieprz, przyprawa curry, przyprawa do chińszczyzny, słodka papryka, kolendra suszona, Vegeta, sol, pieprz czarny, przyprawa magi w płynie , sos sojowy, 1 łyżeczka oleju sezamowego, olej do smażenia , gotowy bulion lub przegotowana woda ok 200-300ml
Do tego polecam makaron jajeczny, azjatycki ( taki jak w zupkach chińskich) lub ryz basmati.
Mięso pokroić w paski włożyć do miski polać sosem sojowym, posypać skrobia dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
Cukinie umyć i pokroić w pół piórka , marchewkę obrać umyć i pokroi w słupki,paprykę umyć i oczyścić i pokroić w romby, cebule obrać i pokroić w pół piórka, czosnek i imbir pokroić w cieniutkie plasterki lub kosteczkę. W woku lub głębszej patelni rozgrzać oliwę. Smażyć mięso porcjami często mieszając i odłożyć do miski. Znowu dolać do woku oliwy wrzucić cebulkę i marchew również często mieszając, podsmażyć. Następnie dodać resztę warzyw oraz czosnek, imbir i przyprawy do smaku. Wszystko podsmażać ok 10minut często mieszając, potem dodać bulion lub przegotowana wodę , magi i sos sojowy ( dość sporo dodać tego sosu ale uważać bo można szybko przesolić), dodać mięso gotować ok 3-5 minut. Skrobie wymieszać z woda dolać do patelni wymieszać i zagotować. Sos ma być nie zbyt gesty ale aksamitny. Na koniec polać olejem sezamowym. Mozna dodać uprzednio ugotowany makaron lub ryz do patelni lub spożywać osobno.
Jedna uwaga Wok (patelnia) ma być dość mocno rozgrzana ale nie na tyle zęby wszystko sie spaliło. :D Mozna dodać warzywa takie jakie się lubi, ja akurat miałam te które są w przepisie.
Zycze wam Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz