Jest to zupka z ziemniaków słodkich, na prawdę polecam gorąco jest smaczna i lekka.
Składniki:1 główka czosnku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek,1 cebulka pokrojona w kostkę, 300g słodkich ziemniaków pokrojone w kostkę, ok 1litr bulionu np. warzywnego, ok 100g fasolki szparagowej( zielonej),pieprz,sol,gałka muszkatołowa,majeranek, kolendra
do dekoracji:jogurt naturalny, natka pietruszki lub szczypiorek
Piekarnik nastawic na 200°C, czosnek owinac w alufolie i wstawic do piekarnika na 20 min. W garnku nagrzac oliwe dodac cebulke i ziemniaki, chwile dusic i zalac bulionem. Gotowac 10min. pod przykryciem. Upieczony czosnek wycisnac ze skorki a fasolke pokroic , dodac do garnka i gotowac do zmiekczenia ziemniakow. Zupe zmiksowac blenderem, przyprawic przyprawami do smaku.
Gotowa zupkę udekorować jogurtem i np. natka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz