Szukaj na tym blogu

czwartek, 24 marca 2011

Ziemniaki wedlug Tima Mälzersa

Pyszny dodatek do mięsa ale i nie tylko , ponieważ smakują również same bez innych dodatków.

Skladniki na 2 porcje: 600g ziemniaków, 120ml mleka, 1 łyżka masła, 100g zielonego groszku, 70g mortadeli, 2 gałązki bazylii ( ja dałam suszona), sol, pieprz,gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ok. 5 minut przed końcem gotowania wsypać groszek. Mleko i masło zagotować.  Mortadele pokroić w paski. Ziemniaki z groszkiem odcedzić , zalać jeszcze gorącym mlekiem z masłem i pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać mortadele, bazylie oraz przyprawić do smaku,sola, pieprzem i gałką. Wszystko wymieszać.

3 komentarze:

  1. Odkąd nie stołuję się już u rodziców, ziemniaki stały w się w naszym domu rarytasem, a ich przyrządzenie swoistym rytuałem: obieranie, mycie, krojenie, gotowanie, duszenie - nie ma kto tego robić:) dlatego makaron, ryż czy kasza zdominowały nasz jadłospis, a pyry tylko od święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu zupełnie inne podanie ziemniaczków, które nie muszą być monotonne w smaku ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje:) nie moj przepis al mimo to trzeba sie podzielic z innymi :)

    OdpowiedzUsuń