Szukaj na tym blogu

sobota, 5 lutego 2011

Nastepny przepis Tima Mälzera ,, Spagetti Carbonara''

Jak widać moim tematem nadal jest Tim Mälzer niemiecki kucharz. Dodam ze bardzo znany.
Przepis jest bardzo łatwy nawet laik może to ugotować. 
               Składniki na 4 porcje: 300-400g makaronu spaghetti,100g parmezanu,100g wędzonego boczku lub bekonu  a najlepiej Pancetty ( zawijany boczek włoski) , 1 -2 cebule,2 jajka , natkę pietruszki, bazylia,sol , pieprz, oliwa z oliwek ( ewentualnie olej), ok kubek wody z ugotowanego makaronu oraz jak kto lubi można dodać jeszcze czosnek .

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. W tym czasie  zetrzeć ser , dodać 2 jajka  i roztrzepać trzepaczka. Cebule, boczek i ewentualnie czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie przyprawić do smaku pieprzem i odrobina soli ponieważ boczek jest już słonawy. Podsmażoną cebulkę dać do głębokiej misy. Makaron odcedzić ale przed odebrać wody z garnka ok. 1 kubek. Ugotowany makaron wrzucamy do misy z cebula i boczkiem, posypujemy natka wlewamy mieszankę jajeczno-serowa i energicznie mieszamy.Jeżeli makaron będzie zbyt suchy dodać wody z kubka . Posypać bazylia i polać po wierzchu odrobina oliwy z oliwek.
Uwaga: Makaronu nie odcedzać oraz uważać żeby nie przypalić czosnku bo będzie gorzki. 

1 komentarz: