Szukaj na tym blogu

sobota, 12 lutego 2011

Surowka z kapusty pekinskiej

Dziś robiłam pyszny obiad i nie wiedziałam jaka zrobić surówkę zawsze tylko sałata i sałata. Wiec zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z przepisu mojego taty.
Składniki: 1 Kapusta pekińska,1 papryka najlepiej czerwona lub żółta, 2 marchewki, 2 czerwone cebule, sol, cukier, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie,pieprz, ocet, olej lniany może być zwykły.

Przygotowanie: Kapustę poszatkować, wypłukać , wysuszyć i dać do głębokiej salaterki. Paprykę umyć i pokroić w kostkę dodać do kapusty.Marchew obrać umyć , zetrzeć i dodać do kapusty. Cebule obrać i pokroić w pół piórka, również dodać do kapusty. Po solić i po cukrować  dodać ziele angielskie i listki laurowe ,wygnieść rekami. I tak postępować przez ok. 1 h . Na koniec doprawić do smaku sola, cukrem octem, pieprzem oraz olejem.

Surówka prosta w wykonaniu i smaczna!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz